Resepi Butter Prawn Mudah!! (MsB)

297 views

Resipi Masakan Nusantara Dan Petua Online, Hello jumpa lagi di blog resepimasakan2018.club,Kali ini saya ingin berbagi resipi – Resepi Butter Prawn Mudah!! (MsB) – Resepi Masakan 2017,resepi masakan ayam,resepi masakan kampung,resepi masakan ikan,resepi masakan sotong,resepi masakan daging,resepi masakan melayu,resepi masakan udang,resepi masakan telur,resepi masakan ikan kembung

Resepi Butter Prawn Mudah!!
Kesedapan tiada tandingan, boleh try okey, jangan asyik order kat kedai jer, kerana kita mampu membuatnya..hehee. .. Aummm……
Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (MsB)…

Resepi Butter Prawn Mudah!!
Resepi & cara buat ada pada setiap gambar

Bahan-bahannya:
Udang
cili padi
bawang putih
daun kari
lada sulah
garam
daun kari
minyak masak
butter
kuning telur
susu cair

Mula-mu;a bersihkan udang. Peram udang dengan sedikit garam dan lada sulah. Biarkan seketika
Mula-mula kita buat dulu serdak telur kuning dulu…. erk… serdak ya namanya… belasah je lah labu….
Ambil kuali. Masukkan minyak dan butter. Panaskan minyak.

Kacau kuning telur hingga sebati

Bila minyak dan butter sudah panas… masukkan telur kuning. pastikan guna api sederhana. sambil masukkan kuning telur sambil kacau minyak tu supaya dapat serdak yang betul-betul cantik….
Proses ini kena menggunakan kedua-dua belah tangan.

Kacau laju-laju tapi pastikan semuanya dalam kawalan…. jangan terbang minyak dan telur sudah….

Bila telur sudah masak ianya akan kelihatan seperti ini. Serdak tu akan terapung kalau dah masak.

Angkat dan toskan

Gunakan minyak tadi untuk menggoreng udang

Goreng udang separuh masak sahaja

Angkat dan toskan
yang ni untuk buat kuahnya.
tumbuk cili padi dan bawang putih

Masih menggunakan minyak tadi

Masih menggunakan minyak tadi

Masukkan setengah cawan susu cair

Masak sampai mendidih
Masukkan udang tadi

Masa ni boleh serasikan rasa… kalau tak masin boleh tambah garam ya. Siap!!
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
Sumber : FB Maisarawani Spahat
Jum Like : Aneka Resepi Masakan

Tags: #aneka #bahan-bahannya #butter-prawn #maisarawani #masih #masukkan #panaskan #peram #prawn #serdak #step-by-step